2017 yılından bu yana Türkiye’de erişime kapalı olan Booking.com, Türkiye’de ofis açmayı ve vergi ödemeyi kabul etti. Böylece siteye Türkiye’den erişim yeniden sağlanacak. Oyunun kuralları yeniden değişecek.

Hollanda merkezli dünyaca ünlü online rezervasyon sitesi Booking.com Türkiye’de ofis açmayı ve vergi ödemeyi kabul ettiği öğrenildi. Ofis açmak için çalışmalarını hızlandıran şirketin, Türkiye’de elde ettiği cirodan vergi vereceği belirtiliyor. İlgili adımların atılmasından sonra Booking’e erişim engelinin de kaldırılması bekleniyor.

ERİŞİM ENGELİ VARDI
Türkiye’de vergi ödemediği ve haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle Booking.com’a 2017’de erişim engeli getirilmişti. Siteye Türkiye’den giren tatilciler, otelleri sitede görüntüleyemiyordu. Yurtdışından girişlerde ise otellerin görüntülenmesine bir sıkıntı yaşanmıyordu. Aynı şekilde, Türkiye’den Booking.com’a girenler yurtdışındaki otellere de erişebiliyordu. Şirketin Türkiye’de ofis açması ve rekabet dengesini korumak için vergi ödemeyi kabul etmesinin ardından erişim engeli kaldırılacak.

OFİS AÇACAK!
Booking.com’un Türkiye’de Turizm, Maliye ve Ticaret Bakanlıkları ile görüşmelerini sürdürdüğü öğrenildi. Türkiye’de ofis açması ve vergi ödemesi halinde faaliyetlerine devam edebileceği söylenen Booking.com’un bu yönde çalışmalarını hızlandırdığı vurgulanıyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) siteyle ilgili dava açmıştı. İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi sitenin faaliyetinin durdurulmasına karar vermişti. Mahkemenin kararında, “Davalı site haksız rekabete yol açan reklamlara yer vermiştir. ‘booking.com’ olarak en iyi fiyatları garanti eden bir internet sitesi kurmayı amaçlıyoruz’, ‘En düşük fiyatlar’, ‘Booking.com hem şehirlerde hem de deniz kenarı veya kırsal bölgelerde en iyi otel fiyatlarını garanti etmektedir’ vb. şekilde haksız rekabete yol açan reklamların siteden ve tüm online uygulamalardan kaldırılmasına karar verilmiştir. Ayrıca 500 bin lira teminatın yatırılması halinde daha önce verilen ihtiyati tedbir kararının kaldırılarak faaliyetlerine devam etmesine karar verildi” denildi.

DENGELER DEĞİŞECEK!
Otel pazarlama uzmanı Bülent Bayraktar: “Bu olumlu gelişmeden sonra Türkiye’deki oyun kuralları yeniden değişecek. Booking.com’a erişimin engellenmesi sayesinde son yıllarda iç pazarda hızlıca büyüyen Türk OTA’ler, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un siteleri dahil, bu yeni rekabetten etkilenecekler. Kısa vadede Türkiye pazarında da Booking.com yeniden lider OTA olacak. Dijital dönüşümdeki rekabet tüm hızıyla devam ediyor. Yasal engellemeler ancak kısa vadeli başarılı olabilir. Herkes oyunun yeni kurallarına göre kendini hazırlamalı! Zamanla gitmeyen, zamanla gider.”

Online seyahat Türkiye’de turizm sektörü içindeki payını yüzde 15’e ulaştırırken dünyada büyüklüğünün 2020’de 800 milyar doları aşması bekleniyor.

OTA’nın İngilizce açılımı; Online Travel Agency (İnternet Üzerinden Seyahat Acentesi) olarak karşımıza çıkmaktadır. Turizm ve Otelcilik sektöründe klasik seyahat acentelerine alternatif olarak geliştirilmiş, İnternet kullanımının son derece yaygınlaşması neticesinde gelişen, kullanımı çok komplike olmayan, şeffaflık ilkelerini göz ardı etmeyen ve en önemlisi insanların seyahat alışkanlıklarını kolaylaştıran, zamandan tasarruf sağlayan teknolojilerdir.

Booking Holding / Price Group’un markaları:

Etkilenmesi beklenen Türk Online Seyehat Acenteleri: